Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

2022 t/m 2025 A-dam

Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Diana Ozon | 21 Juni 200521,22,29 Juni, 6 Juli - Am*dam

Beroemd Eten. Rijksmuseumles op de St Antoniusschool

Met verslag, tekeningen en links!



Lessen over stillevens van De Meesterwerken in het Rijksmuseum uitgevoerd met groep 5 en 6 op basisschool Sint Antonius in Amsterdam. 

Voor kinderen van voornamelijk allochtone ouders is de tentoonstelling de Meesterwerken in het Rijksmuseum over het Nederland in de 17e eeuw op het eerste oog misschien niet zo interessant. Toch is er veel raakvlak. Een van de uitgangspunten is bijvoorbeeld exotisch eten met geïmporteerde zuidvruchten. In mijn lessen maak ik als dichteres de vertaalslag naar het heden. Taal vormt de brug tussen tijd en culturen en eten verbroedert.

Mijn poëzielessen zijn geschikt voor iedereen die enigszins Nederlands kan verstaan, lezen en schrijven. Deelname kan met groepen ter grote van een gewone schoolklas. De 4 lessen zijn inclusief een museumbezoek.

De eerste les aan groep 5 en 6 vond plaats op de St. Antoniusschool. Veel kinderen waren al eens in het Rijksmuseum geweest. Als aanschouwelijk materiaal had ik oesterschelpen bij mij. Een aanzienlijk deel van de scholieren herkende de schelpen, een flink aantal had ze al eens gegeten en een paar vonden ze zelf lekker. Ook bij mijn instructies hoe je te gedragen in een museum klonk: ‘Dat weten wij al lang’.

collectie Rijksmuseum Willem Claesz Heda Klik voor vergrotingOp het bord hing ik vier reproducties op van stillevens met voedsel. We bespraken de schilderijen Stilleven met vergulde bokaal Willem Claesz Heda, Stilleven met kazen Floris van Dijck, Stilleven met kalkoenpastei Pieter Claesz en Festoen Jan Davidz de Heem. Ik legde een mooi tafelkleed over een tafel en zette daarop wat verse exemplaren van de afgebeelde voedingswaren uit de stillevens. Alleen de granaatappel was in beide klassen geheel onbekend en qua smaaksensatie een groot succes.

Vervolgens tekende ik een tafel op het bord en noemde iedere leerling een voorwerp en de plek waarop dit voorwerp op die tafel moest komen. Zo maakten we ons eigen stilleven en kregen inzicht in compositie en de problemen waarvoor een schilder komt te staan. Grote hilariteit gaf een jongen die een voetbalveld erbij wilde laten zetten maar dat kon mooi op de achtergrond.

Ik deelde ze volgens een evenredige verdeelsleutel ansichtkaarten uit van de besproken Meesterwerken zodat in elke klas een klein groepje een kaart had met een schilderij wat ze extra nauwkeurig konden bekijken en bij zich konden houden.

Klik voor vergroting kindertekeningDe tweede les vond plaats in het museum. Het bleek het toch, ondanks de grote hoeveelheid begeleiding, erg moeilijk voor de kinderen stil te blijven en niet te rennen. Het was opvallend dat de kinderen totaal blind waren voor toeristen. Thuis in de Nieuwmarktbuurt zijn ze niet anders gewend dan zich door groepen met fotocamera’s bepakte Japanners en andere touringcarbusladingen heen te wurmen en ze voorbij te rennen. Meermaal ving ik opmerkingen op hierover bij de buitenlandse gasten. Aan het einde van mijn rondleiding, bij de Nachtwacht, was de klas amper in toom te houden. Andere scholen daar tegelijk aanwezig waren rustiger. Ik wijt dit aan de grootte van mijn groep en het feit dat binnenstadkinderen nou eenmaal hyperactief en gewend aan massa’s zijn.  De eerste groep was overigens rustiger dan de tweede. Het verschil: eerder tijdstip van de dag, rustiger museum, geen andere les vooraf en jongere leeftijd. De tweede groep zat vlak voor de pret van de vrije woensdagmiddag, het museum was druk en het is een drukke klas.

Van de Meesterwerken zelf werden de kinderen, afgezien van die Nachtwacht, wel stil. Elk groepje ging het schilderij van hun ansichtkaart bekijken en nader bestuderen. Daarna vertelden ze de hele groep wat er mooier of lelijker op het schilderij bleek in het echt en wat ze verder eerder op de reproductie niet was opgevallen maar nu wel.

Vanwege het multiculturele karakter van mijn lesplan had ik ze voor ze de stillevens te zien kregen via voorwerpen en schilderijen uit de VOC-geschiedenis naar de stillevens geleid. Eigenlijk hadden alleen van huis uit Chinese kinderen een band met de oriënt. Een kind maakte dat voor mij alsnog helemaal goed door te melden: “Juf, wij eten thuis ook van Chinees porselein, ik ben zelf Chinees ziet u”. De anderen hadden een Aziatisch klasgenootje bij een vergezicht op een VOC-handelspost aangewezen: “Kijk, het land van je voorouders”.

Deze ervaring kon ik gebruiken in een artikel ‘Amsterdam en ik’ wat ik, met een heel krappe deadline, in de periode gelijktijdig met de lessen mocht schrijven voor Het Parool van 27 juni 2005. Alleen door daarvoor het Rijksmuseum en mijn les daar als uitgangspunt te nemen waren beide werkzaamheden te combineren. 

Klik voor vergroting scholierentekeningDe derde les vond weer plaats op school. Opnieuw hing ik de reproducties op het bord en legde het tafelkleed over een tafel. De leerlingen hadden elk een voedingsartikel mee mogen nemen voor op de tafel. Ze moesten proberen samen een na te tekenen compositie te maken.

De eerste groep met de jongere kinderen hadden wat overzichtelijk eten en drank. De tweede groep had een enorme hoeveelheid spullen bij zich, variërend van een picknickmand, slippers tot een medaille van de Avondvierdaagse. Daar leek de tafel wel een prijzenuitstalling bij een bingo of een kraam op Koninginnedag.

Bij de vierde les vond de vertaalslag naar taal plaats. De leerkrachten draaiden de cd Taart Tafels vol Taart met het liedje uit de musical Oliver en de klas kreeg de tekst en zong het mee. Ik gaf ze een korte uitleg hoe een lied of een gedicht zo te maken dat het bondig zou worden en zingbaar of voordraagbaar. Hierop gingen ze elk hun eigen loflied maken op wat zij ter tafel zouden willen bezingen. Na afloop lazen de leerlingen hun gedichten voor of deden zelfs een rap.

Melle maakte:

Klik voor vergroting kindergedichtFRIKANDEL

Frikandel frikandel

dat werk ik naar binnen

en dat doe ik snel

Eten is fijn

Eten is fijn

En het is fijn om bij een

lopend buffet te zijn

Ter afsluiting zongen we nogmaals Taart Tafels vol Taart. De meesterwerkreproducties hingen nog op het bord ter meerdere glorie van het stilleven en de inspiratie gevonden en voortgezet van de Gouden Eeuw naar de eenentwintigste eeuw.

Sint Antoniusschool

Het project is uitgevoerd i.s.m. Het Rijksmuseum en Beroepskunstenaars in de Klas

Zie voor meer lessen van Diana Ozon in het basisonderwijs alhier Op School

en op de BIKsite Spelen met Taal





These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11