Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

2022 t/m 2025 A-dam

Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Redactie | 04 Mei 20064 Mei - Vught

Dodenherdenking Nationaal Monument Kamp Vught
Met verslag!

Poëlzielezing Diana Ozon op de Dodenherdenking.
De voordracht is onderdeel van het herdenkingsprogramma.
Nationaal Monument Kamp Vught nodigde iedereen uit om op 4 mei de jaarlijkse herdenking bij te wonen. 's Middags vond een bijeenkomst plaats met sprekers, muziek en kranslegging.
Het programma was als volgt:

Vanaf 13.00 uur: Ontvangst met koffie/thee
Vanaf 13.45 uur : Verzamelen op het buitenterrein van NM Kamp Vught
14.00 uur: Woord van welkom door Jeroen van den Eijnde, directeur NM Kamp Vught
14.05 uur: Toespraak door mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en oud-voorzitter van Nationaal Monument Kamp Vught
14.15 uur: Gedicht Moed door Hilal Önlü (14) een van de winnaars van de wedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei
14.20 uur: Muzikaal intermezzo vrouwenkoor Didamiek uit Heusden
14.30 uur: Overdenking door mevrouw E.H. Hahn-Poolen, verloofde van Johannes Adrianus van Benthem, gefusilleerd in Vught op 22 augustus 1944
14.40  uur:Voordracht door dichter Diana Ozon, pseudoniem voor Diana Groenveld
14.45 uur: Muzikaal intermezzo vrouwenkoor Didamiek
14.55 uur: Wandeling naar de asputten. De stoet wordt voorafgegaan door de tamboers van de twee Vughtse gilden Sint Catharina en Sint Barbara/Sint Sebastiaan
15.05 uur: Twee minuten stilte
15.07 uur: Kranslegging en defilé voor het leggen van bloemen
Na afloop van het herdenkingsprogramma bieden wij u een kopje koffie of thee aan.

De lezing van het gedicht voor de herdenking was op de eerste echt warme dag van het jaar. Voor mijn gevoel was het afschuwelijk heet. Ik zat in mijn zwarte colbert tussen eender gekleden doodstil een uur in de brandende zon zonder slok water of keel te kunnen schrapen. Mijn enige uitzicht waren vanaf de voorste rij de hoge met prikkeldraad en camera's getooide blinde muur van de hedendaagse strafgevangenis, een monument met Davidsterren voor de slachtoffertjes van het kindertransport, een fullsize replica van SSkampwachttoren en dito prikkeldraad aan betonpalen die onderdeel zijn van het museummonument. Als ik opzij keek gaapte daar de open deur van het crematorium: het enige gebouw dat in originele staat is overgebleven van Kamp Vught. Meermaals betrapte ik mijzelf erop dat er tranen over mijn wangen stroomden. Dan keek ik maar weer naar de boomkruinen achter het prikkeldraad en naar de lucht. Maar dan moest ik weer aan mijn uit te spreken dichtregels denken. Niemand heeft mijn aangedaanheid opgemerkt want door het zweten viel het met een zakdoek het gelaat betten niet op.
Toen het mijn voorleesbeurt was had ik dus geen stemtest kunnen doen. Vanuit niks moest ik het gedicht neerzetten. Mijn stem klonk zacht en emotioneel. Oei, dat was niet mijn bedoeling. Gelukkig kon ik nu het publiek zien en concentreerde mij daar op. Zodoende kwam het er uiteindelijk toch nog krachtig uit zij het met enigszins gebroken stem. Het werd goed ontvangen. Men klapte wat niet geheel volgens protocol van herdenkingen is.

Niet veel later gingen we in defilé een ronde wandelen langs de prikkeldraad schutting, om het kindermonument heen en langs de moderne strafgevangeniswand. Er waren honderden mensen dus het duurde erg lang. Gelukkig was ik vooraan ingedeeld bij de prominenten en dus kon ik bij een uitgang gaan staan ipv tussen de andere hitte bevangen lijven. We stonden opeengepakt tussen de crematoriummuur en de strafgevangeniswand bij de asputten.
Iemand raakte door de hitte bevangen en Rode Kruismedewerkers schoten toe met flessen water en een paraplu voor wat schaduw. Ik voelde mij als vlak voor mijn zonnesteek in de Sahara in 1978. Steeds moest ik denken aan de beschrijvingen van uren staan op appèl in het dagboek van David Koker. Ik sterkte mezelf dat ik in vrijheid stond en niet afgesnauwd op 1 been of als kikker huppend in de hitte die over Vught hing. Maar het was evengoed heel onprettig al wist ik dat het eindig zou zijn en allemaal heel mooi. Ik bedacht mij dat ik nu al maanden de doden aan het herdenken ben en ik het eigenlijk zo langzamerhand even los wilde laten om er zelf niet aan onderdoor te gaan. Helemaal in deze hitte tussen die zonovergoten stenen muren op het zinderende grint.
Na de 2 minuten stilte heb ik keurig afgewacht tot alle kransen waren gelegd en ben toen achterlangs het crematorium weggeslopen naar het einde van de stoet.
Daar stond Frank. Hij had de lezingen helemaal achteraan het publiek zittend op het gras bijgewoond ipv tussen de prominenten en zijn zitplaats naast mij afgestaan aan een begeleidend familielid van mevrouw E.H. Hahn-Poolen uit het Groningse verzet. Op het gras was het programma inderdaad prettiger te doorstaan geweest. Ik wees hem erop dat het defilé ongeveer een uur zou duren, wist ik van vorig jaar, en we beter konden wachten tot onze beurt nabij was voor we weer in de stoet aansloten.
Hij vond het wat vreemd van mij, en dat was het natuurlijk ook maar ik wenste dat moment aan de schaduwzijde van de crematoriummuur zittend op het mos af te wachten. Al snel vroeg een Duitse televisieploeg heel beleefd in het Engels of we daar weg wilden gaan in verband met hun totaalshot. Er viel evengoed een dissonant. Van achter de strafgevangenismuur schalde ineens de herkenningstune van James Bond. Daar vonden ze het stiltemoment blijkbaar welletjes. Na het nummer klonk applaus en gelach op vanachter de muren. Ik had weer genoeg meegemaakt om gesterkt door deze levendigheid aan te sluiten bij de stoet.
In de koffiekamer nam ik snel drie glazen water en schudde handen en ontving de complimenten voor mijn gedicht. Commissaris van de Koningin Hanja May Weggen had het prachtig gevonden en ook de burgemeester en de Duitse ambassadeur en andere prominenten waren er content over.
Diepgaandere gesprekken heb ik gevoerd met o.a de mevrouw van het voormalige Groningse verzet en met staf en medewerkers van NM Kamp Vught.

Een vrijwilligster van het Nationaal Monument Vught vertelde mij dat ze al haar hele leven in Vught woont en vroeger als meisje de treinladingen mensen door het dorp richting kamp gedreven zag worden. Het was afschuwelijk en ze had niks kunnen doen. Ze was machteloos. Ook nu ziet ze dat beeld nog steeds voor zich in die straten. Het laat haar nooit meer los.
De Groningse verzetsvrouw E.H. Hahn-Poolen haalde een opmerking van een Amerikaanse psycholoog naar voren die vlak na de bevrijding zei: "Jullie zijn nu aan het verwerken maar de grote klap komt over vier jaar, dan pak je de draad op maar 20 jaar later volgt de volgende golf rouwverwerking en vreemd genoeg zitten daar dan nieuwe jonge mensen bij, dan is het weer een tijd rustig maar na 40 jaar volgt de volgende golf en weer zijn er nieuwe jonge mensen bij, en wat niemand verwacht is dat na 60 jaar er weer een golf komt en opnieuw met nieuwe mensen." Mevrouw Hahn-Poolen vertelde dat de Stichting 40-45 had verwacht zich te kunnen opheffen maar dat juist nu, nu de jongsten van de oorlog de oudsten worden er steeds weer nieuwe mensen komen die er eindelijk over kunnen, willen en moeten praten. En de jonge mensen die deze ouderen in hun kielzog meenemen. "Het is nog lang niet over" was haar conclusie.
Terecht. Ook jongeren gaan in de toekomst  de les blijven herhalen die ons ten koste van miljoenen levens is geleerd:  nooit, nooit meer mag het fascisme kans grijpen. Verwerp en bestrijdt politiek geweld, etnisch geweld en rascisme. Nooit meer fascisme!

Lunettenlaan 600,
5263 NT Vught
T (073) 656 67 64
Gratis toegang

Nationaal Monument Kamp Vught

Zie voor aanverwante documentatie ook alhier:
Herdenking  
Wij zijn vrij! 
Les in herdenken





These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11