Bestel Diana Ozons dichtbundel
Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is
hier verkrijgbaar.
Redactie | 27 November 2019Art-O-Maat
De bundel Kleingoed is een bloemlezing met Ozon's kortste gedichten uit de afgelopen 42 jaar. Het meet 5 bij 7 cm. Net als kleinste Art-O-Maatboekjes die vanaf '77 bij De Koecrandt verschenen. Het heeft 32 pagina's, is voor de gelegenheid weer in eigen beheer uitgegeven en gemaakt voor de verkoopmachine van PakjeKunst.
Deze oude machine, een exemplaar uit het Zebrahuis afkomstig uit de Zebragalerie, heeft Diana Ozon aan het Amsterdam Museum geschonken. Hij staat nu in de tentoonstelling. Ook originele doosjes zijn nu in het museum waaronder een met Diana's eerste bundel 18 gedichten van een achttienjarig meisje. En vroegste edities van de Coecrandt als ook Zebra-mini-boekjes van Hugo Kaagman in zebradoosjes. En het onderhoudskoffertje van Ozon wat voor een alternatief toeristengidsje samen met de Art-O-Maat delftsblauw was beplakt is mee gegaan.
Het idee Art-O-Maat komt van Christian Maat die onder de naam Christian Canstadt,
Kristian Kanstadt ook medeoprichter van de Coecrandt was met Hugo Kaagman. De spelling varieerde per uitgave van zowel titel als auteursnaam. Hij is bekend van het gedicht onder de brug van de Weesperstraat bij het JD Meijerplein.
Voor de Art-O-Maat maakte Ozon in de periode 1977-1984 niet alleen boekjes maar ook de doosjes. Haar eerste bundels pasten opgevouwen in zulke art-o-maatdoosjes. Ze deed vaak het onderhoud aan de machines. Een veel voorkomend defect was de inworp van verkeerde munten zoals franken of marken in plaats van guldens. In totaal zijn er 6 Art-O-Maten geweest.
Gefotokopieerde verkleinde KoeCranten werden in de Art-O-Maat verkocht maar ook solouitgaven met werk van met name Hugo Kaagman, Christian Canstadt, Ivar Vičs, Ludwig Wisch en Diana Ozon. Daarnaast had het een kopijbak waarin men werk kon inzenden.
De eerste Art-O-Maat stond vanaf oktober 1977 tot eind 1978 bij Athenaeum Nieuwscentrum op het Spui. In februari 1978 was hij een maand in de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum op de tentoonstelling van de Keerkring. Voor die gelegenheid was hij goud gespoten. In dezelfde periode werd een 2e Art-O-Maat geopend in Café Scheltema, en een derde in theater De Brakke Grond. Deze 3 machines zijn door vandalisme onklaar geraakt.
In 1981 kwam er een Zebra Art-O-Maat met vooral werk van Hugo Kaagman en Diana Ozon en de Zebragroep. Een andere Art_O-Maat werd bij een toneelstuk van Kristian Kanstadt in theater de Lantaren gelanceerd bij de voorstelling
Het Warenhuis een Paradijs van Onafhankelijk Toneel.
Hugo Kaagman bezit een werkende Art-O-Maat die thans bij galerie
Art Kitchen staat.
Pakje Kunst heeft een veertigtal machines door heel Nederland. Deze mag de naam Art-O-Maat niet voeren omdat vanuit de VS in de jaren 90 door een kunstenaar hiertegen een proces is gevoerd. Ondertussen waren en zijn er evenwel ook elders in binnen- en buitenland diverse initiatieven met art-o-maten. Zie ook
https://www.pakjekunst.com/
Om te vieren dat de Art-O-Maat al meer dan 40 jaar bestaat zette Atelier Oosterbosch deze opnieuw in het spotlicht en huldigde op 28 november 2019 de helden van het eerste uur.
Het Amsterdam Museum heeft een blog gewijd aan
de Art-O-Maat.
Hierin is
een filmpje te zien waarin Diana uitleg geeft over de machine voordat deze naar het museum ging.
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.