Redactie | 31 Januari 2024Straatpoëzie
Poëzie Op De Stoep, PODS, bij de haltes van tramlijn 3 in Amsterdam. Stichting Granate heeft dichters uitgenodigd korte gedichten te leveren voor dichtkunst op straat. Op stoeptegels en straatstenen kalligrafeerden streetartists de gedichten met zebrapadenverf. Diana schreef speciaal voor de de keerlus begin/eindpunt lijn 3 aan de Houtmankade dit gedicht:
Jouw en mijn stad
wacht bij water
kom over brug
tijd en ruimte
De locatie is aan de driesprong Westerkanaal-Zoutkeetsgracht naast de brug die de Planciusstraat verbindt met het Zoutkeetsplein.
Het gedicht werd na eerder uitstel wegens weersomstandigheden geplaatst in september 2019. Het lettertype is een ontwerp Raoul Balai, uitvoering Sandor Sweet, Benjamin Benrakad en Yasmina, bijgestaan door Farshad Aria.
Mansur Seyed (Afganistan 1991) vertelt aan het Amsterdamse afdelingsblad van het CDA hoe hij zich inzet voor Stichting Granate. 'Vandaag laat Mansur een project zien waaraan hij heeft meegewerkt: Poëzie op de Stoep. Een gedicht van de Amsterdamse dichteres Diana Ozon is met speciaalverf gekalligrafeerd op de stoep bij tramhalte Zoutkeetsgracht. Het gedicht is bedoeld om mensen hoop te geven. Niet iedereen op straat loopt namelijk even vrolijk rond, legt Diana uit. De hele route van tram 3 wordt uiteindelijk versierd met korte gedichten. Elk gedicht is geschreven door iemand met een sterke band met de stad. Maar het is vooral bedoeld om mensen welkom te heten, aldus Diana. Daarom heb ik gespeeld met het woord overbruggen. Verschillen moet je altijd overbruggen. Ook het verleden en het heden. Vroeger was dit een ruige haven met overal werkvolk, nu een rustige, mooie buurt. Mansur, zelf geen dichter, gelooft in die boodschap: Verbonden blijven is het belangrijkste.
Vrijwel direct na de oplevering werd de eindhalte van lijn3 tijdelijk opgeheven omdat een brug op het tramtraject, de Bullebaksluis, gerenoveerd moest worden. Ondertussen werden ook binnen het gedicht grondwerkzaamheden uitgevoerd. Daarna kantelde een stratenmaker de tegels van die dichtregel. Vervolgens kwam er een bouwkeet op te staan. Jaren was de halte buiten gebruik.
Ondertussen werd ook het lijnnet van het openbaar vervoer op de schop genomen. Onder de veranderingen viel de route van de 3. Deze ruilde voor een deel met die van lijn 5. Hierdoor staat het gedicht nu samen met PODS op twee voorafgaande haltes niet meer langs lijn 3.
De gedichten hebben afhankelijk van hun plaats verschillende mate van slijtage. Dat van Ozon is door afgelopen jaren weinig belopen. Alleen de gedeelte waar een grondwerk onder is gedaan raakte verweerd doordat die tegels gestapeld en over elkaar geschuurd zijn.
Deze verwering, doorleefdheid past bij de loop van de PODS. Nafiss Nia van stichting Granate: `Het langzaam vervagen van de gedichten op de stoepen hoort bij dit project. We vernieuwen geen gedicht. Ik geloof in de vergankelijkheid van de kunst en dat er ruimte gecreëerd wordt voor nieuw werk. Dus dit gedicht en ook alle andere gedichten worden niet meer hersteld. Sommige dichters werken hun eigen gedicht bij.'
Deze streetart heeft een looptijd. Net als graffiti die in de loop der jaren eerder is gemaakt in de stad door zowel de kaligrafen van de PODS als Ozon.
Zie voor meer info:
Poezie-Op-De-Stoep Granate.nl
en ook straatpoezie.nl