Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

2022 t/m 2025 A-dam

Amsterdam Museum-vleugel in de Hermitage

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Diana Ozon | 13 Oktober 2004De Posterman

'Laatste' punkconcert in Paradiso, 17-12-79. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.Martin Kaye was de posterman van Paradiso. Zijn werk hing jarenlang over de hele breedte van de voorgevel. Wanneer ik in de jaren zeventig en begin jaren tachtig over de Weteringschans kwam, keek ik uit naar zijn werk. Naar de aankondigingen van bands en supporting acts die, soms nog glimmend van de behanglijm op repeterende wijze naast elkaar en in dikke posterkoeken over voorafgaanden waren heen waren geplakt.



Ton Lebbink als portier lezend in de gastenlijst, 23-05-82. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.Nog altijd kijk ik wie er komt spelen in de Amsterdamse poptempel maar destijds keek ik ook naar de posters zelf. Ze waren goed ‘vet’. Daar nodigden de welgekozen bandnamen toe uit en de druktechniek zelf: zeefdruk. Strak, pakkend en treffend van kleur. Je kon haast niet zien dat de punky posters door een oudere hippie werden gemaakt. Hoewel… de druktechniek verraadde jaren ervaring. De kleuren vloeiden een beetje in elkaar over. Terwijl het éénkleurendruk betrof deed Martin er vaak nog een tweede kleur op de zelfde zeef bij. Een truc die hij had overgehouden aan de regenboogtinten waarin hij drukte tijdens het psychedelische tijdperk van de vroege jaren zeventig.
Concert punkband Ivy Green uit Hazerswoude op 2-11-78. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.In die flowerpowertijd was hij naar Amsterdam gekomen en als drukker/vormgever gaan werken in Paradiso. Hij ontwierp zijn letters zelf. Eerst gebruikte hij bekistingachtige letters, westernletters en ronde bubbelletters maar op den duur wist hij de muziek van een artiest in het vormgeven van diens naam te vangen. Met de komst van New Wave en Punk bouwde hij zijn gigantische typografiecollectie uit door hoekige als met een stanleymes gekerfde letters toe te voegen aan zijn oeuvre. Het was in die tijd dat ik hem tegen kwam.

Gang of 4 met in het voorprogramma The Scene op 6-8-80. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.Eind jaren zeventig was Paradiso een ontmoetingscentrum voor jonge punks geworden. Terwijl de staf probeerde over te schakelen van de oude ingesufte, veelal symfonische, rockcultuur door nieuwe punkbands te boeken, kwam het publiek vooral ook voor elkaar. De bands schiepen de gelegenheid en zo leerde mijn generatie kids naast elkaar ook de meest fantastische muzikanten kennen. Menigeen wilde graag een aandenken aan de geweldige optredens die er plaats vonden en een poster hebben van zijn of haar favoriete band. De Posterman werd een populaire verschijning in de hal. Jonge punkies spraken hem aan en mochten vaak mee naar zijn drukkelder. Hij was erg dol op sommige punks en wij koesterden hem. Terwijl het plafond van de drukkerij dreunde van de pogoënde voeten, bladerde Martin voor ons in een gigantisch archief van eerder gemaakte posters. Soms had hij er nog een paar dubbel. Het rook, maar dit terzijde, erg lekker in zijn werkruimte naar thinner: je werd er vanzelf high. Vaak stond Martin in de hal een jointje te roken en had hij een nieuw lettertype op een nog natte poster bij zich. Hij probeerde uit hoe iets overkwam op ‘zijn’ publiek. Hij hield de poster op en vroeg wat wij er van vonden. Als er geroepen werd: “Te soft”, kwam hij even later terug en zat er een lekkere klodder rood doorheen gevlamd.

Podiumdichter Ton Lebbink, punkdichters Bart Chabot en, uit de UK, John Cooper Clarke en reggaedichter Linton Kwesi Johnson op 8-10-81. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.Ik raakte als stencildrukster en voormalig kunstacademiestudente met Martin Kaye aan de praat over zijn ontwerpen, net als mijn medevormgevers en -typografen van de KoeCrandt en andere punkblaadjes. De doe-het-zelfcultuur van punkzines en graffiti had raakvlak met de drukkerijkant van punk in Paradiso. Het goede aan de Posterman van Paradiso was dat hij de posters zelf maakte, de letters zelf bedacht en dat hij luisterde naar de achterban. Daarom gaf hij lang de kleuren zwart en rood de voorkeur, soms uitwijkend naar signaalgroen en geel als steunkleur. Om die druktechniek werd hij ook buiten de poptempel bekend.

UK Subs uit de UK en de Vopo's uit Zwolle op 08-10-82. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.In zijn keldertje zag ik hem klodders bijkleur strategisch op de zeef plaatsen. Met een kleine rakel smeerde hij die uit in een marmereffect. Met de hoofdkleur en de grote rakel trok hij vervolgens behoedzaam de inkt over de zeef. Per afdruk veranderde dit kleureffect licht. Geen twee postervellen waren exact hetzelfde: de eerste print en het laatste exemplaar leken op de tekst na anders. Ik heb punks in zijn kelder echt zien azen op afdrukken met een bepaald effect. Een groene gloed of een bloedrode blob of juist een dieppaarse schimmering in het zwart van een enkele drukgang. Soms, als de zeef nog niet was schoongemaakt, maakte hij een extra overdruk voor een enthousiaste fan.
Birthdayparty (met Nick Cave) en Lydia Lunch in het voorprogramma op 4-6-82. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.De oplage was niet echt hoog: een honderdtal, en als ik mij niet vergis bracht hij ze zelf ook voor een groot deel rond. Hij was zo begeesterd door zijn werk dat hij ook in andere uitgaansgelegenheden de reacties peilde. Dat de posters voor Paradiso scoorden kon hij horen en zien in de uitverkochte poptempel zelf. Misschien heeft het gestommel van voeten boven zijn werkruimte voor hem geklonken als applaus.

Mink DeVille uit de USA met Herman Brood & his Wild Romance in het voorprogramma op 23-9-77. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.Drukker/ontwerper Martin Kaye overleed op zijn 57e verjaardag in 1989 door een roofmoord. Recentelijk is de dader in Oostenrijk gearresteerd voor diefstal waarna hij ook zijn moord in Amsterdam bekende, meldt Henk van Gelder in het NRC van 8-10-2004. In dat zelfde artikel bevestigt van Gelder dat Martin zijn posters oplage 100/150 zelf verspreidde.
De Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library heeft ondertussen 1100 posters in beheer gegeven aan het Affichemuseum in Hoorn.

Tot 5 december 2004 is er een overzichtstentoonstelling. Volgens de persberichten heeft Martin Kaye 60.000 alfabetten van lettertypes geïnventariseerd. Simon Vinkenoog opende de tentoonstelling en maakt op zijn website o.a. melding van een boek van Kaye hierover:
”…weet evenmin wat er met die lettercollectie is gebeurd. Zelf ben ik op zoek gegaan in mijn boekenkasten naar Martin's boek Alphabets, maar heb het helaas niet kunnen vinden. Ook is in mijn bezit (eveneens ergens onvindbaar opgeborgen) een lange tekststrook van wel enkele meters, bedrukt met een tekst die hij me bij mijn 60ste verjaardag aanbood…”

Psychedelische space-letters Earth & Fire (met Jerney Kaagman) op 14-06-72, Tranquilitatis 15-06-72. Collectie Stichting Martin Kaye Alphabet Index & Library. Klik voor vergroting.De tentoonstelling in het Affichemuseum toont Martin Kaye’s werk dat hij dat voor Paradiso maakte tussen 1972 en 1983. Voor veel Paradisobezoekers uit die periode moet de expositie een feest van herkenning zijn. De posters herinneren stuk voor stuk aan bijzondere concerten en gebeurtenissen en aan een heel bijzonder mens. Ook voor jonge graffitiërs die graffiti letters zoeken is het  levenswerk van Martin Kaye een aanrader.

Paradiso Posters t/m 5 december 2004.
Affichemuseum Dutch Poster Museum
Grote Oost 2-4
1621 BW Hoorn
Entree € 3,50
Di t/m zo 11-17 uur (zo vanaf l2 uur)
Info Affichemuseum.nl

Mini-Web-expo van het Affichemuseum
Martin Kaye biography & online-collection bij antiquariaat Boek&Glas.

Zie ook  '25 jaar Paradiso'  door Lutgard Mutsaers.

Daaruit hier: Olie Buma in Paradiso
En terzijde: Paradiso Stills
Punk studie - boeken en films
En Martin Kaye expo 2005
Posterverkoop Martin Kaye 2006





These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11