Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Redactie | 03 November 2009Graffiticanon van Nederland

DE OPVALLENDSTE GRAFFITI VAN DE AFGELOPEN 50 JAAR
Hand Diana Ozon 1978Welke graffiti hoort in een canon? Deze vraag legde Boekman, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid voor aan Diana Ozon, dichteres en schutspatroon van de graffitiërs.

Klaas Komt
Klik voor gehele foto Robert Jasper Grootveld - afbeelding afkomstig van het IISG.nlProvo Robbert Jasper Grootveld plaatst met witkwast in blokletters de tekst Klaas Komt op de muren. Ook schildert hij een appeltje, symbool voor het Magisch Centrum in de hoofdstad. Het symbool vindt navolging bij anderen. Het ondergaat in de loop van de jaren zeventig een metamorfose: het steeltje wordt na opheffing van Provo een barst door de appel en krijgt later een pijlpunt: het symbool van de kraakbeweging. Grootveld is bij mijn weten de eerste graffitiër van de tweede helft van de twintigste eeuw die kreten en symbolen als kunstvorm op straat plaatst.

Kilroy
Klik voor vergroting foto Kilroy afkomstig van wikipedia.orgUit de hele wereld strijken jongeren neer in het hippe Amsterdam van de late jaren zestig en ze brengen hun graffiti mee. De soldatengraffiti Kilroy was here overstijgt zijn eigen periode (begin twintigste eeuw). Het is een wereldwijde rage. Kilroy wordt vaak afgebeeld als een lijn met twee handjes waarboven een hoofd uitkijkt. Deze graffiti wordt vooral aangetroffen in jeugdhostels en op de achterzijde van verkeersborden bij liftplaatsen aan de snelwegen. Het leuke cartoonfiguurtje verwelkomt de internationale reiziger. Als Kilroy er is geweest, zit je goed.

Liever Lesbies
Klik voor gehele foto (c) Sjan BijmanDe vrouwenstrijd bezet de muren met gekalkte kreten als Abortus vrij en Baas in eigen buik. Tegelijkertijd komen de viltstift en de verfspuitbus op de markt. De meeste mensen houden nog vast aan traditionele verfmiddelen. Alleen de meiden van Liever Lesbies stappen eind jaren zeventig over op de handzame spuitbus. Met enorme letters schrijven ze hun kreet met een enkele lijn in handschrift wandbreed op de muren. Hiermee luiden ze de opkomst van de Meidenbeweging in: jonge, geëmancipeerde vrouwen die de gelijkheid van de seksen als uitgangspunt hebben.

Dr. Rat
Klik voor gehele foto (c0 Henk Schiffmacher 1979Tijdens de eerste punkgolf van 1977 gebruiken punks viltstift en spuitbus om reclame te maken voor aankondigingen en cultuuruitingen. Waar ze zich verzamelen, is de graffiti intens en waaiert uit naar de omgeving. In 1978 wordt in punkclub DDT666 de eerste Grand Prix du Graffiti uitgereikt. De prijs gaat naar Ivar Vics, die onder de naam Dr. Rat zich oefent in fraaie belettering en een goede toevoeging levert aan de omgeving. Ivar Vics overlijdt in 1981 op 21-jarige leeftijd. Op dat moment heeft hij in graffitikringen al de heldenstatus bereikt en hij zal de volgende decennia uitgroeien tot een mythisch cultfenomeen.

N-Power
Klik voor gehele foto N-Power 1979In 1979 openen punks hun eigen kunstcentrum: Gallerie Anus. Alle punkgraffitiërs komen er samen en ook ‘gewone’ jongeren gebruiken de galerie als hun hangout. Ze verenigen zich in de ENGB, de Eerste Nederlandse Graffiti Bond. De pers ontdekt de verzamelplaats en graffiti krijgt landelijke bekendheid. De 2e Grand Prix du Graffiti wordt overhandigd aan N-Power. Een pseudoniem dat verwijst naar de neutronenbom die in die tijd voor veel protest zorgt. Hij heeft Dr. Rat als voorbeeld en maakt grote stijlvolle letters met de dikste viltstift verkrijgbaar. Zijn beeldmerk is een gestileerd zelfportret.

USA
Klik voor gehele foto United Street Artists, met dank aan fotolog-com-onderkofferHalverwege de jaren tachtig staat de nieuwe generatie in de hiphop en scatescene op. Ze zijn geïnspireerd door Amerikaanse graffitiërs die exposeren in Nederlandse galeries en musea. Onder de naam Shoe, Delta, Jaz, Joker, Jezis en Bandi verenigen enkelen zich in de USA, United Street Artists. Kenmerkend is grote wanddekkende typografie in aantrekkelijke spuitbuskleuren, versierd met highlights en zelfbedachte cartoonfiguren. Ze ontwerpen zeer complexe geheel eigen lettertypes. Ook hebben ze commercieel inzicht en maken van hun spuitwerk reclamebureaus. Uiteindelijk professionaliseren zij zich hierin en verlaten de straat.

Hugo Kaagman
Klik voor gehele foto Hugo Kaagman in Hrasno, Sarajevo 2000Hugo Kaagman begint in 1978 in Gallerie Anus met het uitsnijden van spuitmallen waarmee hij gespoten collages maakt. Hij groeit in de jaren tachtig uit tot internationaal erkend kunstenaar. Spoedig verschijnen ook in andere Europese steden sjabloonafbeeldingen. In de jaren negentig begint de bloeiperiode voor spuitmalkunstenaars, stencil masters en pochoiristes  waaruit onder anderen ook de Brit Banksy en Shepard Fairey uit de VS zijn voortgekomen. Uiteindelijk worden vrijwel alle volhardende graffitimakers beeldend kunstenaar of graficus. De straat is hun leerschool geweest.

AGAIN
Klik voor gehele foto AGAIN januari 1987Dankzij de film Kroonjuwelen uit 2006 kwamen veel oude graffitiërs opnieuw onder de aandacht. Zo ook veelschrijver AGAIN die vanaf 1983 zijn naam in ongekunstelde blokletters door Amsterdam zet. Hij heeft decennia onafgebroken doorgewerkt en zowel zijn werkterrein als zijn letterformaat vergroot. Behalve in de spiegel- beeldvariatie

op doorzichtige geluids- schermen zet AGAIN niets dan zijn naam neer. Ik moet altijd lachen als ik die graffiti zie: alweer!

Laser 3.14
Klik voor gehele afbeelding van Laser 3.14 afkomstig van laser314.comDe nieuwste graffitikunstenaar die door de kunstwereld wordt omarmd, noemt zich Laser 3.14 en is straatdichter. Zijn werk bestaat uit geschreven notities, soms lijken het oneliners uit een dagboek en ze zijn vaak van poëtische en filosofische aard. Onlangs exposeerde hij in galerie ABC Treehouse van het American Book Centre ter ere van het verschijnen van zijn boek Are you reading me?

.

.

Klik voor de hele afbeelding van Diana Ozon in het Vondelpark, foto (c) Hugo Kaagman 1978Diana Ozon (Amsterdam 1959) is schutspatroon van de graffitiërs, dichteres, gastdocent kunst en taal en beeldend kunstenaar. Ze was barvrouw van punkclub DDT, galeriehoudster van Gallerie Anus en assistente van Hugo Kaagman.

Boekman, tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid, nr 79, zomer 2009

Zie voor graffiti o.a. ook alhier:
hoofdartikel Ivar Vičs, graffiti king Dr. Rat
hoofdartikel Kaagman experimenteel
gedicht Dr. Rat
gedicht Graffiti
songtekst Can’t you see the writing on the wall
lezing over graffiti 21 Februari - Zwolle
voorbeeld les over graffii 5 Oktober - Hoofddorp
voorbeeld andere les over graffiti 6 Maart - Overveen
necrologie Koekrant, R.I.P. Dr. Rat
expositie uit collectie Ozon Dr. Rat in Schunk te Heerlen
hoofdartikel over kunstklimaat: Dankzij kraken
hoofdartikel over Ozon Beeldend kunstenares
over Kroonjuwelen: 14 Oktober - Zwolle
Jeugdroman over graffiti 7 Mei - Amsterdam

link: Graffitischrijvers

.

.

[Noot van de schrijfster Deze lijst is natuurlijk te kort en verre van gedetailleerd of compleet. Dat was nou juist de 'grap' van Boekblad: aantonen hoe het canoniseren de geschiedenis te kort doet.]

These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11