Over Diana Ozon

Diana Ozon is dichter, auteur, performer, tekenaar en gast- docent. Ze publiceert sinds '77 is bevlogen podiumfenomeen, treedt solo op en soms met muzikale begeleiding.

Agenda

t/m 2024 - Amsterdam

Wereldmuseum, Things That Matter

(lees verder)

5 Juli - Amsterdam

Presentatie Wally Tax Tribute in Paradiso

(lees verder)

29 Juni - Dordrecht

Woordfestival

(lees verder)

22 Juni - Swifterband

Sunsation Festival

(lees verder)

24 Mei- Amsterdam

Punk in Fort van Sjakoo

(lees verder)

21 Mei - AT5

TV programma Kunstpaus

(lees verder)

19 Mei - Ruigoord

Festival Vurige Tongen

(lees verder)

14 Mei - Amsterdam

Rob Malasch presenteert De Kunstpaus in Paradiso

(lees verder)

2 Mei - Amsterdam

Literaire lunch in de Koninklijke Industrieele Groote Club

(lees verder)

25 April - Amsterdam

Poëzieavond in buurtkamer Parlarie



19 April - Amsterdam

Onthulling monument Ilse Starkenburg Zoutkeetsplein



11 April - Breda

Dichten om te herdenken op het OLV

(lees verder)

25 Mrt-Eindhoven

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

16 Maart - Amsterdam

LP release Nadagen in Zaal 100

(lees verder)

4 Maart - Utrecht

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

17 Feb - Leiden

Presentatie punkstrip Patty Pin in de Vrijplaats/Resistor

(lees verder)

14 Feb- Amsterdam

Poetry Musica op Het Einde van de Wereld

(lees verder)

22 Jan 2024 - Amsterdam

Stap op de Rode Loper!

(lees verder)

14 dec - Amsterdam

Expo foto's en gedichten in Openbare Bibliotheek Staatsliedenbuurt

(lees verder)

14 dec t/m 14 feb - A-dam

Foto's en gedichten in OBA van Hallstraat

(lees verder)

Leuke websites

Lehmann's praatjes

De Muziek van Louis Lehmann (1920-2012)

(lees verder) Ludwig Wisch

Wekelijks op Razo Radio

(lees verder) Mijn moeder
Zilveren sierraden van
Cilia Groenveld Oorlogsmateriaal
mag niet verloren gaan (lees verder) Olie Buma
De punkheld op wielen rolt over het web oliebuma.nl (lees verder) Mathilde muPe

MATHILDE μP Personal web overdose van een digitale pionierster.

(lees verder) Muurgedichten
Leiden brengt bijna 100 gedichten op de openbare weg en op internet. Muurgedichten.nl simonvinkenoogpuntenel

Een website met meer dan herinnering simonvinkenoog.nl

VPRO's boekensite

hier is een leuke website over boeken

Home/Ga naar de voorpagina
Bestel Diana Ozons dichtbundel Zwerfzang. De bundel, 48 pagina's gebonden in harde kaft kost €19,90 en is hier verkrijgbaar.

Diana Ozon | 28 November 2009Spuitmalkoning Kaagman

Klik voor vergroting foto Mathilde muPeHugo Kaagmans humor, zijn taal- en beeldgrappen, een mengeling van dadaïsme, fluxus en cartoonhumor troffen mij in de vroege jaren 70 in het CJPblaadje Plug. In ’77 ontmoette ik hem op mijn verjaardag en kreeg zijn boek Bab Boujeloud: een rijk met tekeningen geïllustreerd onderzoek voor zijn studie Sociale Geografie naar het leven rond de gelijknamige poort in Fes, Marokko. Die studie had hij afgebroken omdat hij geen oplossing voor de problemen Derde Wereld heeft. Hugo is een doener die direct resultaat wil zien.

Zijn boek had één onmiddellijk effect: we besloten samen verder te gaan in de kunst en het leven, noem het maar punklevenskunst in een kraakpand. Om te beginnen ging ik hem helpen met het tijdschrift van hem en zijn vriend Cristian Canstadt: de Koekrandt die naast plaatselijke boekhandels ook werd verkocht in een oude sigarettenautomaat: de Art-o-maat. Tijdens een expo van deze Art-o-maat in de het Stedelijk Museum kwam mijn jeugdvriend Ivar Vičs langs. Ook met hem zaten Hugo en ik op één lijn.

Vervolgens openden we met Ivar en Ludwig Wisch, die in de kelder van het kraakpand aan de Sarphatistraat oefenruimte had met zijn band Lulu Zulu and the White Guys, een punkclub DDT 666.

Aan het einde van 1978 liet Hugo mij de echte Bab Boujeloud zien en liftten we door de Sahara naar West- Afrika. Daar had een vriend en ex-studiegenoot Roelof Neeteson een alternatieve aanpak: muziek, dansen en de eerste wereld ontvluchten door op het platte land van Senegal een lokale discotheek te openen. Hugo zou dat danslokaal decoreren: een nogal groot oppervlak voor een tekenaar. Hij bedacht gebruik te maken van repeterende afbeeldingen en sneed daartoe met een stukje scheermes uit een oude kartonnen doos spuitmallen uit. Een autoverfspuit zorgde voor de afdrukken. Hij had meteen succes: iedereen wilde de afbeeldingen op hut of kleding.

Terug in Europa openden Hugo en ik Gallerie Anus waar Hugo de spuitmalkunst vervolmaakte en aan de lopende band nieuwe afbeeldingen voor T-shirts, muren, skateboards, noem maar op maakte. Daarnaast was ook de viltstiftgraffiti, die hij als tienerjongen al liftend, en op de muren van het kraakpand en de omgeving verder had uitgewerkt. De galerie werd een ontmoetingsplaats voor punks en andere graffitimakers.

Toen ik op een dag in een column van Evert Werkman in het Parool las dat graffiti gelijk staat aan het vernielen van tramhuisjes schreef ik als galeriehoudster een ingezonden brief. Hierop kwam de pers naar de galerie en gaf graffiti ruime aandacht wat een wisselwerking teweeg bracht. Het werd een bloeiende kunstvorm met veel media-atentie, ook vanuit het buitenland.

Omdat de galerie wat last had van hangjeugd waardoor de creativiteit stagneerde, besloot ik het in 1980 een winkelvorm te geven, zonder zithoeken maar met toonbank, onder de naam Galerie Ozon. Hier werd de sjabloonkunst van Hugo productiewerk. Terwijl hij op zijn kamer steeds nieuwe sjablonen ontwierp en uitsneed, spoot ik in productielijn shirtjes met ME-ertjes, Geen Woning geen Kroning en andere veelgevraagde iconen en slogans. De Nieuwe Revu kopte: ‘Van muur naar shirt ‘en gaf pagina’s lang full color verslag van Hugo’s werk.

Toen ik boven de boekhouding in slaap was gevallen en bij ontwaken besefte dat taal mij liever is dan cijfers, sloot ik de galerie. Mijn vijfde eigenbeheerbundel stond op stapel, ik gaf lezingen en trad ook op met mijn band. Hugo ging onverstoord door met het spuiten van sjablonen op T-shirts voor winkels en op doek. De galerie werd gemist, en vanuit andere kraakpanden was ook vraag naar en dergelijke kunstruimte zodat we in 1981 kunstgezelschap Zebra openden in de oude galerie. Hugo ontwierp een zebrapatroon, bespoot de gevel van het pand en sindsdien heette het pand Zebrahuis. Vandaag de dag worden de luxe appartementen die werden gebouwd nadat we de Sarphatistraat hadden moeten verlaten De Zebrapanden genoemd: zo sterk was Hugo’s beeldmerk.

Kunstenaars hebben, net als dichters, een podium, een platform voor hun werk nodig. Na een jaartje was de kunstgalerie Zebra ook alweer gesloten. De volgende stap was een meer gevestigde galerie voor Hugo. Dat was niet zo gemakkelijk: met een portfolio en een uitkrant adressen afgaan, wachten en worden teleurgesteld… De underground, de kraakcultuur wist hem al te vinden en waarderen voor wanddecoraties. Vooral Tjebbe van Tijen had vertrouwen in zijn kunst en kon er plaats en financiën voor te regelen. Hugo kreeg honderd meter schutting om een bouwput bij het Waterlooplein. Ondertussen zette hij stevig door in zijn productie en werd aangenomen in het laatste jaar van de BKR, Beeldende Kunstenaars Regeling. Hier vond hij een mogelijkheid zichzelf verder te ontplooien en voor de lol wandgrote doeken te bespuiten.

Tijdens een van mijn poëzielezingen in Milaan, waarbij Hugo een graffiti-aktieschildering deed, ontmoette hij graffitikunstenaar Keith Haring met wie hij optrok. Ze bleken zielsverwanten: ‘alles verallesen’ haast geen opvervlak is ongeschikt voor graffiti. Haring had galeries die zijn werk voor hem verkochten, bij Jaki Kornblit in Amsterdam en elders ter wereld. Nu Hugo nog. Hij had mijn bundel De obscure camera gedecoreerd, mensen bespoten, voorwerpen, woningen noem maar op maar het platform zoals Anus, Ozon en Zebra dat waren geweest, ontbrak.

Ik zat net met mijn uitgever Knipscheer, voor wie Hugo ook een stel boekomslagen heeft gemaakt, redactie te voeren over de bundel Hup de Zee waarmee ik naar even later bleek zou gaan doorbreken toen Hugo binnen kwam en zei: ‘Ik kwam daarstraks Rob Scholte tegen en die vroeg of ik bij zijn galerie Living Room van Bart van der Ven wil komen.’
De Living Room bracht Hugo solo-exposities, en groepsexposities in binnen- en vooral ook buitenland op gerenommeerde internationale kunstbeurzen. Zijn ster steeg. Maar was hij gelukkig? Nee. ‘ waar doe ik het voor?’vroeg hij regelmatig terwijl ik mijn tas inpakte om ergens in het land mijn gedichten te gaan voordragen.

Elke nacht als ik terugkeerde van een optreden, ging ik even in zijn atelier kijken wat hij die avond voor schilderij had gemaakt. Zijn productie was en is zo hoog dat hij veel meer maakt dan voor een expositie nodig is. Hij heeft de vaart en energie van een graffitiër. Niet van een priegelaar die maanden met 1 doekje bezig is.

Die bezigheid vond hij terecht interessanter dan de papierwinkel en andere zakelijkheden die bij het kunstenaarschap komen kijken. Ook ik had een ander beeld van het kunstenaarschap dan telkens gastvrouw zijn voor, of vrouw zijn van. Ik heb grote bewondering voor kunstenaarsvrouwen: er komt zoveel meer bij kunst kijken dan het scheppende werk. De partner van de kunstnaar is de motor van het succes.

Het is Jeanette de Keukelaire die Hugo Kaagman wereldwijd op de kaart heeft gezet. Zij heeft als zijn galeriehoudster, partner en moeder van zijn kinderen zijn werk een extra doel en stimulans gegeven. Jeanette weet als geen ander, en al langer dan ik ooit, de kunstenaar Hugo Kaagman koning te laten zijn. Onder haar bezielende aanwezigheid zijn de skateboards van vroeger uitgegroeid tot vliegtuigen, de muurtjes tot hele panden en is de voormalige sociale geografiestudent die zo graag reist overal ter wereld waar hij graag zou willen vertoeven beroepsmatig bezig: van Curaçao tot Kosovo. Van Buenos Aires tot Station RAI. Zij is met recht de koningin van de Stencil King. Het is nooit anders geweest: achter iedere grote man staat een grote vrouw. En vice versa.

Ze mag in dit boek dan tot een vermelding in het dankwoord zijn teruggebracht, en ik heb hier zojuist al meer woorden gebruikt dan er tekst in het boek Stncil King staat, dus daarvoor was ook weinig ruimte maar het is dan ook een boek van en over Hugo. Stencil King is een schitterend boek vol oogkost van de bevlogen veeldoener maar vooral ook een oude punk met een dadaïstisch-fluxusachtige humor en met hart voor de mens en de mensheid. Lang leve de Stencil King!

Tekst voorgelezen tijdens de boekpresentatie van Stnecil King in de American Book Club op het Spui te Amsterdam op 28 november 2009

Klik voor vergroting boekomslag Hugo KaagmanStencil King
Hugo Kaagman
ISBN 9789048802753
160 Pagina's
Prijs € 19,90
.
.
Zie voor meer over Hugo Kaagman ook alhier:
.
Aan Hugo Kaagman gerelateerde artikelen alhier o.a:
Dankzij kraken
Eigenbeheeruitgaven Koekrant
De Obscure Camera
Olie Buma in Paradiso
Kunst
Ivar Vičs, graffiti king Dr. Rat
Beeldend kunstenares
NB! Door 'kaagman' in het zoekvenstertje rechts bovenaan te typen worden meer verwijzingen zichtbaar.
.
Bezoek ook Kaagman.nl




These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Facebook
  • Google
  • LinkedIn
  • Twitter


Home/Ga naar de voorpagina

Zoeken

Sociale media

Diana's Facebookpagina
Diana doet Tweet-tweet Diana's LinkedIn-pagina
Diana's oude punkfoto's

links

de Schrijvers Centrale
Uitgeverij Passage
In de Knipscheer
 
Literatuur Museum
Koninklijke Bibliotheek
Openbare Bibliotheek
Digi. Bib. NL
Antiquariaten
 
NL Poëzie Encyclopedie
Rottend Staal
VPRO boeken
Meander
Tzum literair weblog
Passionate Bulkboek
Literatuurplein
Schrijvers Startkabel
 
De Nieuwe Oost
Crossing Border
Poetry International
SLAA
Het Literatuurhuis
Perdu
Zaal 100
Ruigoord
Festina Lente
 
Didi de Paris
Tom Lanoye
Dorpsoudste de Jong
Rick De Leeuw
Simon Vinkenoog
Ton Lebbink
Bart Brey
George Moormann
Bart Chabot
Johnny Van Doorn
Jules Deelder
Pamela Koevoets
Adriaan Bontebal
Linton K. Johnson
Lydia Lunch
Paul Schaaps
John C. Clarke
Hugo Claus
Harry Mulisch
Remco Campert
Atilla The Stockbroker
Anne Clark
Astrid Roemer
L. Th. Lehmann
Jana Beranová
H.H. ter Balkt
Jean Pierre Rawie
Gabriel Szmulewicz
Rik van Boeckel
Edgar Cairo
Gerry van der Linden
Koos Dalstra
Aja Waalwijk
Johan Joos
CB Vaandrager
Jaap Blonk
Bert Schierbeek
Hester Knibbe
Willem van Toorn
Marga Kool
Judith Herzberg
Jan Eijkelboom
Neeltje Maria Min
Scott Rollins
Joke Van Leeuwen
Huub Van Der Lubbe
Rita Dove
Leo Vroman
Hanny Michaelis
Sybren Polet
Julian With
Esther Jansma
Maria van Daalen
Herman De Coninck
M Vasalis
Rogi Wieg
Judith Mok
Elma van Haren
Carla Bogaards
Vital Beaken
Erik Lindner
Henkes&Bindervoet
Frits Criens
Jan Kal
Micha de Vreede
Hans Verhagen
Louise Landes Levi
Eddie Woods
Baafje Wezelman
Leo Van Der Zalm
Birgit Parinussa
Grazyna Przybyl
Hans Plomp
Moustafa Stitou
Menno Wigman
Kristien Hemmerechts
Gerrit Komrij
Bart FM Droog
Tjitse Hofman
Tsead Bruinja
Elly De Waard
Chawwa Wijnberg
Titi Zaadnoordijk
Jack Nouws
Benjamin Zephaniah
Joost Zwagerman
Pieter Boskma
F. Starik
Rene Huigen
Arthur Lava
Olaf Zwetsloot
Serge Van Duijnhoven
Ruben Van Gogh
Erik Jan Harmens
Ilse Starkenburg
Hagar Peeters
Ingmar Heytze
Vrouwkje Tuinman
Harry Zevenbergen
Kamiel Proost
Albertina Soepboer
Andy Fierens
Tjitske Jansen
Nisrine Mbarki
Sven Ariaans
Lucas Laherto Hirsch
ACG Vianen
Anne van Amstel
Quirien van Haelen
Daniël Dee
Catharina Blaauwendraad
Hannie Rouweler
De Woorddansers
Rien Vroegindeweij
Gijs ter Haar
Der Peter
Racker Z
Anneke Claus
Penny Rimbaud
John S Hall
Mia Mia
Adriaan Jaeggi
Hans Kloos
Robin Block
Alexis de Roode
Def P.
 
Wim T Schippers
Wim de Bie
Willem de Ridder
Kuifjes log
 
De Agenda van NL
Cultuurnet
Openbaar vervoer
(Land)kaarten
Weerberichten
 
Space weather
Sterren aktueel
Visible Earth
Global volcanism
Earthquake
BBC tech/sci/nat
Veldbiologie
 
Tonie's startpagina
Alle kranten
NL kranten
 
Indymedia
Vrije Radio
Squatnet
Ravage
Tactical Media Files
Nettime
Webwereld
 
Wil Schmal
Obed Brinkman
Lielian Tan
Popinstituut
Armand
Mecano
Helmettes
Inside Nipples
The Filth
Fatal Flowers
De Kecks
Dubbel Mono
The Ex
De Vopo's
The Nitwitz
Heideroosjes
The Scene
Yawp
Nina Hagen
Jan Rot
Marc Van Bekkum
DJ Peran
Rasta Robert
Renee Stevense
Punk pagina
Punx
Nederpunk
punksquad
Musique d'Afrique
 
Lambiek
Cartoonists index
Fokke & Sukke
Graffiti
Hugo Kaagman
Mathilde muPe
Cilia Groenveld
Det Digit
Xybertag Artburo
Debra Salomon
Erik Hobijn
Bib. Bajazzo
Jan Bianchi
Thomas Schlijper
RijksMuseum
De Waag
IBW
Azart
Chiellerie HPVK
Galerie De Etna
Illuseum
Galerie Posset
Damoclash
  XML: RSS Feed
  Draait op PivotX - 2.3.11